Молдова прекъсна зависимостта си от руския газ. Това обяви премиерът на

...
Молдова прекъсна зависимостта си от руския газ. Това обяви премиерът на
Коментари Харесай

Молдова обяви независимост от руския газ

Молдова прекъсна зависимостта си от съветския газ. Това разгласи министър председателят на страната Дорин Речан на конгрес по сигурността в Букурещ, оповестява " Киев индипендънт ".

" Ако при започване на войната (между Русия и Украйна - б.р.) 100% от силата, потребявана в Молдова, идваше от Русия, то днес Молдова може да съществува без безусловно никакъв природен газ или електричество от Русия ", посочи той.

По негови думи Молдова се е присъединила в енергийната мрежа на Европа " както механически, по този начин и търговски ".

Молдова, която граничи и с Украйна, и с Русия, е изправена пред нараснала опасност за сигурността си от началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна.

Руските пропагандатори настояват, че Украйна, Молдова или НАТО подготвят нападение против Приднестровието и предизвестиха, че " нахлуване против Приднестровието би било " нахлуване против Руската федерация ".

Приднестровието е разколнически район, интернационално приет като част от Молдова, който се поддържа от противозаконното наличие на съветски войски.

На 8 май представителят на приднестровската окупация в Москва Леонид Манаков поиска повече съветски " миротворци "  поради " влошаващата се обстановка със сигурността ".

На 21 февруари Речан удостовери, че управляващите са били осведомени с " няколко "  руски сюжета за дестабилизация на страната, в това число проект на Русия да поеме надзор над летището в Кишинев.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР